Millaista on olla jalkapallo- tai jääkiekkofani?

Jalkapallo ja jääkiekko ovat molemmat suosittuja joukkuelajeja. Osa harrastaa niitä itse ja osa taas pysyttäytyy kannattajajoukoissa. Joukkueiden kannattaminen saattaakin olla todella mielenkiintoinen harrastus. Kuka tahansa voi ryhtyä jalkapallo- tai jääkiekkojoukkueen kannattajaksi, ja suosikkijoukkue saattaa valikoitua itselle mitä yllätyksellisemmällä tavalla. Tässä artikkelissa kerromme seikkoja, jotka liittyvät ahkerien joukkueurheilun kannattajien harrastukseen. Oman suosikkijoukkueen omaaville monet asiat voivat olla jo tuttuja, mutta saatat törmätä myös uuteen tietoon.

1. Yhteenkuuluvuuden tunne

Melkein mikään ei voita sitä tunnetta, kun oma suosikkijoukkue voittaa ja sitä voi juhlistaa saman henkisten toverien kanssa. Joukkueen kannatus tuo ihmisten välille paljon sellaista yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota ei muualta saa. Voitot ja tappiot koetaan yhdessä, ja sen lisäksi aina löytyy yhteisiä keskustelunaiheita.

2. Kannatusmatkat

Joukkueet eivät pelaa aina kotiotteluita, vaan pelejä voi olla muuallakin. Tosifanit matkustavat joukkueen perässä ja ovat valmiita ottamaan töistäkin vapaapäiviä kannatusmatkoja varten. Se, millaisia reissuja muodostuu, riippuu tietysti myös kannatettavan joukkueen tasosta ja kotimaasta. Mikäli otteluiden katsominen paikan päällä ei onnistu, käy se hyvin myös oman kodin rauhasta tai esimerkiksi urheilubaarissa, johon on sovittu tapaaminen muiden kannattajien kanssa.

3. Fanituotteiden käyttö ja keräily

Eräs jalkapallon ja jääkiekon kannattamisen hauskuus liittyy erilaisiin fanituotteisiin, joita voi hankkia nettikaupasta nimeltä Supportersplace. Esimerkiksi pelipaidat suosikkipelaajan nimellä ja numerolla varustettuna saattavat tuntua kalliilta kertaostoksilta, mutta ne ovat myös kestäviä. Jotkut kannattajat haluavat hankkia kaiken mahdollisen kaulaliinoista hiirimattoihin suosikkijoukkueensa teemalla. Jo tuotteiden keräily on harrastus itsessään.

4. Sääntöjen tuntemus

Oli seurattava peli sitten jääkiekko tai jalkapallo, fanit saavat enemmän harrastuksestaan irti tuntemalla pelin säännöt. Meneillä olevaan peliin on silloin helpompi ottaa kantaa esimerkiksi tuomarivirheisiin tai paitsioihin liittyen. Aiheesta riittää varmasti keskusteltavaa myös jatkoajan ulkopuolellekin.

5. Tilastojen seuraaminen

Ennätysten ja tilastojen seuraaminen ovat osa penkkiurheilua. Erilaisia listoja ei ole tehty pelkästään maalikuninkuuden perusteella, vaan perehtynyt kannattaja tuntee joukkueen aiemmat vastustajat, jäähyt ja pelaajamyyntiennätykset.

6. Suosikkijoukkueen valinta

Oman kannatusjoukkueen valikoituminen tulee kaikille eri reittejä pitkin. Joillekin se tulee jo äidinmaidosta, jotkut ovat mahdollisesti olleet itse kasvattiseuran jäseniä tai joku saattaa ihastua joukkueen pelipaitaan. Oli syy mikä hyvänsä, suosikkijoukkue on aina (yleensä) oma valinta, josta Yle.fi on tehnyt hauskan artikkelin.